5. VRSTE PIZZA

Jednostavnost pripremanja pizze navodi na pomisao da je mali broj načina spravljanja pizze. Medutim, upravo je suprotno. Granica broja kombinacija sastojaka od kojih se stvara nadjev za pizzu jednaka je granici ljudske maštovitosti primijenjene u pronalaženju novih okusa.
Pizze se razlikuju prema načinu na koji se izrađuje tijesto, prema načinu nadijevanja tijesta odabranim namirnicama te prema broju i vrstama osnovnih sastojaka nadjeva.

Katkad je zaista teško povući granicu između dvaju recepata za pizze i reći koliko se dobiveni okusi razlikuju. U receptima koji slijede u knjizi, svi se slučajevi (kad se okus pizze mijenja samo izmjenom manje važnog sastojka ili promjenom pojedinog začina) prikazuju kao varijante osnovnog recepta, a samo se veće izmjene u sastavu nadjeva obrađuju kao novi recepti.

Prema načinu nadijevanja tijesta, razlikuju se obične (standardne), pokrivene, preklopljene i nenadjevene pizze.

Nenadjevene pizze nazvane su tako zato što se jedan sastojak ili više njih, inače upotrebljavanih samo za nadjev, umiješa u tijesto pizze, pa nemaju nadjev koji se stavlja na tijesto.

Za pripremanje pokrivenih pizza, tijesto treba podijeliti na dva dijela. Svaka se polovica tijesta razvalja u oblik koji odgovara veličini pizze. Dobiveni listovi tijesta u prosjeku će biti dvostruko tanji nego što je uobičajeno za standardne pizze. Pizza se dalje radi tako što se jedan list tijesta nadijeva pripremljenim sastojcima i začinima, a drugim se pokrije nadjeveno tijesto.

Preklopljene pizze slične su pokrivenima jer je i kod jednih i kod drugih nadjev pokriven tijestom. Međutim, postoje i dvije razlike. Tijesto zamotanih pizza je normalne debljine jer se te pizze (na talijanskom jeziku nazvane calzone, što bi se moglo prevesti kao »velika čarapa«) rade tako što se nadjev polaže samo po polovici okruglog tijesta. Druga polovica tijesta, koja ostaje nezačinjena, presavije se preko nadjevenog dijela tijesta pa se tako dobije pizza u obliku polumjeseca. U različitom obliku jest druga spomenuta razlika zamotanih pizza u odnosu na pokrivene, koje
su uobičajenog, okruglog oblika.
Prema broju osnovnih sastojaka nadjeva, pizze se dijele na jednostavne, složene i miješane. Nadjev za jednostavne pizze radi se samo od jednog sastojka. To može biti rajčica, sir, mogu biti gljive ili nešto drugo. Osim osnovnog sastojka, na pizzu se dodaju začini (origano, bosiljak).