4.5. TIJESTA ZA PIZZU

OSNOVNO DIZANO TIJESTO
— 1000 g brašna
— +- 500 g vode
— 1 kocka svježeg kvasca
— 1 žlica šećera
— 1 žlica soli
— 5 žlica maslinova ulja.

Kvasac razmrvite u posudu, dodajte šećer i malo mlake vode. Kad kvasac nabuja, dodajte ga u prosijano brašno uz dodatak ostatka vode, maslinova ulja i soli. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže (da udvostruči obujam) na toplom mjestu bez strujanja zraka. Nadignuto tijesto premijesite i oblikujte pa ostavite da se diže još malo prije samog pečenja.

TIJESTO ZA PIZZU (POGODNO ZA PIZZU U PLEHU)
— 600 g glatkog brašna
— 200 g oštrog brašna
— 1 kocka svježeg kvasca
— 1 žlica šećera
— 1 žličica soli
— 50 g maslinova ulja (ili neke druge masnoće)
— +- 450 g vode.
Kvasac razmrvite u posudu, dodajte šećer i malo mlake vode. Kad kvasac nabuja, dodajte ga u prosijano brašno uz dodatak ostatka vode, maslinova ulja (ili druge masnoće) i soli. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže (da udvostruči obujam) na toplom mjestu bez strujanja zraka. Nadignuto tijesto premijesite, oblikujte i ostavite da se diže još malo prije samog pečenja.

TIJESTO ZA PIZZU (POGODNO ZA PEČENJE PIZZE U KRUŠNOJ PEĆI) TALIJANSKI RECEPT
— 1000 g brašna za pizzu
— 650 g vode
— 50 g maslinova ulja
— 18 g soli
— 5 g šećera
— 3 g svježeg kvasca.
Kvasac razmrvite u posudu, dodajte šećer i malo mlake vode. Kad kvasac nabuja, dodajte ga u prosijano brašno uz dodatak ostatka vode, maslinova ulja i soli. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže (da udvostruči obujam) na toplom mjestu bez strujanja zraka. Nadignuto tijesto premijesite, oblikujte kuglu od oko 250 g i držite na hladnom do samog pečenja.

TIJESTO ZA PIZZU (POGODNO ZA PEČENJE PIZZE U KRUŠNOJ PEĆI) NAPOLITANSKI (NAPULJSKI) RECEPT
— 1000 g brašna za pizzu
— 500 g vode
— 125 g maslinova ulja
— 5 g soli
— 2 g svježeg kvasca.
Kvasac razmrvite u posudu i dodajte malo mlake vode. Kad kvasac nabuja, stavite ga u prosijano brašno uz dodatak ostatka vode, maslinova ulja i soli. Zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu od oko 250 g i ostavite da se diže na hladnom mjestu najmanje dva sata prije pečenja.