4.7. OSNOVNI SASTOJCI NADJEVA

Osnovnim sastojcima nadjeva pizze smatraju se one namirnice koje čine njegov najveći dio.
Kao osnovni sastojak u nadjevu pizze može se pojaviti više od 70 vrsta namirnica.
Najpopularniji osnovni sastojci nadjeva za pizze su rajčica, sir mozzarella, šampinjoni, šunka, jaja.

UMAK OD RA JČICE
Umak od rajčice najčešće se radi od konzervirane rajčice, tzv. pelata, uz dodatak začinskog bilja (češnjak, peršin, bosiljak) te šećera i soli.
Neki pizza-majstori ili pizzaioli umak od rajčice kratko prokuhaju, dok neki samo usitne rajčicu i pomiješaju je sa začinima.
Umak od rajčice mora se do upotrebe čuvati u hladnjaku, da “ne prokuha”, odnosno ne prokisne. Takav se umak ne smije upotrebljavati za izradu pizze.

DOPUNSKI SASTOJCI NAD JEVA
U dopunske sastojke nadjeva pizze ubrajaju se one namirnice koje se u nadjevu upotrebljavaju u znatno manjoj količini nego osnovni sastojci. Dopunski sastojci u nadjevu pojedinačno teže najviše 2-3 dag, što je znatno manje nego što su težine osnovnih sastojaka (5-25 dag). Svrha im je da obogate okus pizze i poboljšaju njezinu kvalitetu. Međutim, mogu se upotrijebiti i kao dekoracija.
U načelu, sve namirnice koje se inače upotrebljavaju kao osnovni sastojci, u konkretnom nadjevu mogu se iskoristiti i kao dopuna izabranim osnovnim sastojcima. Od takvih namirnica najviše se upotrebljavaju šampinjoni, ribani sir, masline, šunka, slanina i slana riba.
Od ostalih se namirnica za dopunu izabranim osnovnim sastojcima mogu upotrijebiti bijelo i crno vino, maslac, mast, poriluk, mlijeko, kajmak, feferoni, mrkva, groždice, čili i dr.

Pri izboru dopunskih sastojaka treba težiti tome da oni ne mijenjaju, nego obogaćuju okus izabranih osnovnih sastojaka.

ZAČINI
Začinima se nazivaju razni dodaci jelima, kao što su sol, ocat, šećer i dr. te raznovrsni dijelovi začinskih biljaka, uglavnom osušeni. Začini svojim okusom ili mirisom pridonose okusu jela kojem se dodaju.
Za začinjanje nadjeva pizze koriste se sljedeći začini: sol, ulje, češnjak, luk, lovor, origano, bosiljak, šećer, papar, kapari, mažuran, timijan, kadulja, peršin, limun, gorušica (senf), celer, klinčići, curry, kiselo vrhnje, muškatni oraščić, mljevena crvena paprika, ružmarin, naranča, ocat, slatko vrhnje, cimet, brašno, sezam, đumbir, kopar i dr.
Najčešće upotrebljavani začini i dodaci su: ulje, češnjak, sol, papar, origano, bosiljak, kapari i peršin.