4.11. POSLUŽIVANJE PIZZE

Pizza se poslužuje odmah nakon pečenja, dok je još vruća. Imajući to u vidu, treba pažljivo odrediti vrijeme početka pečenja.

DODATNI ZAČINI
Nadjevu gotove pizze mogu se dodati razni začini, a izbor ovisi o vrsti nadjeva.

Gotove se pizze obično posipaju paprom. Treba ga odmjeriti oprezno, imajući u vidu ostale začine koje sadrži nadjev pizze, kao i osnovne sastojke kojima papar ne bi smio potpuno »pokriti« okus. Osim papra, gotovo svaka pizza u našim krajevima začinjava se origanom.

Ako se radi o pizzi sa suhim nadjevom, katkad je poželjno pizzu poprskati s malo svježeg ulja, posebno po nezačinjenim rubovima tijesta.

Pizze s morskom ribom, naročito pizze s lignjama, sipama, mesom račića ili školjaka, mogu se začiniti posebnim umakom, pripremljenim od maslinova ulja, soli, papra i usitnjenog peršinova lišća i češnjaka. Kao dodatni začin za takve pizze može se staviti nekoliko žličica limunova soka. Najskromniji začin za pečene pizze s morskom ribom ili plodovima mora (račići i školjke) je usitnjeno peršinovo lišće.

Poslije pečenja, pizza se može začiniti ribanim sirom ili kriškama pikantnih sireva. To posebno odgovara pizzama s mesom ili tijestom.

Nadjevu pizze dodaje se sol, ali uglavnom prije pečenja. Gotovu pizzu može se, prema potrebi, dosoliti.

Među najčešće začine pečenih pizza ubrajaju se crne masline. Može se staviti samo jedna maslina pa je to onda prije dekoracija nego začin, ali ih se obično stavlja više komada. Kad se masline na pizzu stavljaju prije posluživanja, stavljaju se cijele, za razliku od pripremanja nadjeva, kad se stavljaju prepolovljene ili narezane na komadiće.

KAKO SE PIZZA JEDE
U drevna vremena pizza se nije jela kao danas, iz plitkih tanjura vilicom i nožem, nego samo rukama. Najprije bi se jedna polovica pizze preklopila preko druge pa se mogla jesti kao sendvič. Druga varijanta pretvaranja pizze u sendvič predviđa da se pizza najprije razreže na četiri četvrtine, a zatim se po dvije četvrtine preklope u sendvič.

ŠTO S OHLAĐENOM PIZZOM
Katkad se dogodi da se pizza potpuno ne pojede. Još je češći slučaj da se gotova pizza kupi u pizzeriji i ohladi do dolaska kući. Da se ne bi jela hladna, jer je okus hladne pizze znatno slabiji, preporučljivo je pizzu staviti u prethodno dobro zagrijanu pećnicu i zadržati je minutu-dvije.
Nadjevena sirova pizza može se držati u hladnjaku jedan dan, a onda se mora ispeći. Međutim, sirove pizze se mogu mnogo dulje držati u odjeljku hladnjaka za duboko zamrzavanje. U pravilu, taj rok ovisi o trajnosti tijesta pizze, ali u nekim slučajevima rok valjanosti nadjeva može biti kraći.

PIĆE UZ PIZZU
Uz pizzu se pije vino, pretežito crno, ali jednako odgovara pivo ili neko bezalkoholno piće.
Zbog pikantnog okusa nadjeva većine pizza, češće se piju gazirana bezalkoholna pića nego sokovi. Kao piće uz pizzu dobro će doći mineralna ili obična voda.