1.1. POVIJEST PIZZE

lako datum nastanka pizze ni približno nije poznat, sa sigurnošću se može reći da je Italija domovina toga jela. Najveću popularnost u toj zemlji pizza je doživjela u Napulju. Davne 1830. godine u Napulju je postojala prva pizzeria koja je poslovala u zatvorenim prostorijama. Prije te godine, pizzerije su postojale samo kao prodajni pultovi na otvorenome. I danas, kad se pizza raširila po cijelom svijetu, Napulj je ostao grad u kojem je pizza više od običnog jela, dapače, povijest pizze dio je povijesti toga grada.

Pizza s nadjevom od maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i soli smatra se najstarijim poznatim načinom pripremanja pizze. Čini se, naime, da je upravo takva pizza bila veza između niskih pogača kruha i pizze. Pizza je, vjerojatno, nastala tako što su se pečene tanke pogače kruha (od dizanog tijesta) počele obogaćivati začinima (uljem, češnjakom i solju) i tako začinjene su se jele. Od toga pa do ideje da se sirova tanka pogača začini i tako začinjena peče, bio je potreban samo mali korak. S vremenom, pizza s češnjakom počela se bogatije začinjavati, dopunjavati sirom, slanom ribom, gljivama, povrćem i tako dalje.

Pizza je nekad bila jelo najsiromašnijih slojeva, s vrlo malo sastojaka u nadjevu. No tanko tijesto s oskudnim nadjevom poslije se pokazalo temeljem razvoja jednog jela čija popularnost danas doseže, pa i nadmašuje, i neke glasovite nacionalne kuhinje. Naime, pizza pripada uskom krugu povlaštenih jela koje čak imaju svoj tip restorana.