5.6. GRILL – PEČENJE GLAVONOŽACA

Temperatura ugrijanog grilla trebala bi dosezati 200-230 0C. Kvalitetan grill uvijek ima ravnomjernu temperaturu na svim svojim dijelovima. Ako temperatura nije jednaka na svim dijelovima, meso najprije treba peći na jače ugrijanom dijelu, a zatim na manje ugrijanom.
Marinirane i začinjene lignje peku se na dobro zagrijanom grillu nekoliko minuta sa svake strane uz povremeno okretanje.
Pripazite na krakove koji su tanji, posebno na krajevima, jer mogu lako i brzo zagorjeti.
Zato ih je potrebno oprezno peći ili peći na dijelu s nižom temperaturom.

Lignje poslužujemo prelivene s malo maslinova ulja, posute peršinom, uz dodatak limuna i tršćanski umak. Uz lignje se najčešće poslužuju prilozi od kuhanog povrća i prženog krumpira te svježe sezonske salate.
Marinirani i začinjeni komadi sipe peku se na dobro zagrijanom grillu nekoliko minuta sa svake strane uz povremeno okretanje.
Posebno pripazite na glavu, koja je veća, i na krakove, koji su deblji. Zato je preporučljivije bolje ih ispeći ili ih pak peći na dijelu s višom pa onda nižom temperaturom.
Sipe poslužujemo prelivene s malo maslinova ulja, posute peršinom, uz dodatak limuna i tršćanski umak. Uz sipe se najčešće poslužuju prilozi od kuhanog povrća te svježe sezonske salate.
Marinirani i začinjeni komadi prethodno kuhane hobotnice peku se na dobro zagrijanom grillu nekoliko minuta sa svake strane uz povremeno okretanje.
Hobotnicu poslužujemo prelivenu s malo maslinova ulja, posutu peršinom, uz dodatak limuna i tršćanski umak. Uz hobotnicu se najčešće poslužuju prilozi od kuhanog i pečenog povrća te svježe sezonske salate.