4.4.5. MESNE PRERAĐEVINE I KOBASIČARSKI PROIZVODI

Od mesnih prerađevina koje se najčešće peku na roštilju razlikujemo ćevapčiće i pljeskavice (burgere).

Ćevapčići su oblikovani komadi začinjenog mljevenog mesa koji su oblikuju u valjak i čuvaju u hladnjaku do pripreme.
Ovisno o recepturi i njihovoj tradiciji koja u našu kuhinju dolazi iz istočnih krajeva, poznate su nam mješavine svinjskog i junećeg mesa, junećeg i janjećeg mesa te svinjskog, junećeg i janjećeg mesa; omjeri ovise o recepturi majstora za roštilj.
U ćevapčiće se osim mljevenog mesa stavljaju samo začini, najčešće sol i papar.

Pljeskavice ili njihove deblje verzije – burgeri – začinjeni su komadi oblikovanog i usitnjenog mljevenog mesa u koje se osim začina stavljaju i usitnjeni luk, češnjak, ribani sir, šunka, panceta…
Pljeskavice se nakon miješanja i oblikovanja čuvaju u hladnjaku prekrivene folijom da ne bi izgubile boju.

Osim pljeskavica i ćevapa, na roštilju se često pripremaju i kobasice. Kobasice su proizvodi od usitnjenog i mljevenog mesa koje se puni u crijeva. Osim mesa, u smjesu za kobasice stavljaju se začini: sol, papar, mljevena crvena paprika, češnjak i vino. Kobasice se mogu puniti u razna prirodna ili umjetna, tanja ili deblja crijeva.
Kobasice se mogu prije pečenja nekoliko sati prodimiti da bi dobile prirodnu aromu dima.

Na žaru se priprema i panceta ili hamburger. Ako se pripremaju samostalno, odnosno kao dio miješanog mesa, režu se na tanje kriške do centimetar debljine da bi u kombinaciji s drugim mesima dale sušenu dimljenu notu. Zbog toga se panceta češće upotrebljava u ražnjićima zajedno s povrćem i drugim krtim mesom.
Panceta izrezana na tanke kriške može poslužiti za omatanje, odnosno bardiranje manjih medaljona za pripremu na žaru.