5.1. PEKA – PRIPREMA I TERMIČKA OBRADA

Za peku je potrebno naložiti vatru kao za roštilj na drva, na podlozi od šamotne cigle.
Vatra se loži na mjestu na kojem će poslije biti peka, da bi se podloga maksimalno ugrijala.
Poklopac peke prije korištenja najbolje je staviti na vatru da ga zagrije i opali iznutra.
Žerava se razgrće te se na sredinu stavlja pleh peke s namirnicama i začinima, pleh se poklapa željeznim poklopcem peke, stavlja se obruč za zadržavanje dodavane žereve te se na poklopac i oko cijele peke nagrće dodatna žerava koja namirnice peče odozgo i sa strane.

Vatra se tada premješta na drugi dio komina, najčešće u kut i dodatno naloži kako bi bilo dovoljno žerave za sat i pol do dva sata, ovisno o veličini peke i vrsti namirnica koje se koriste.
Peku treba nekoliko puta za vrijeme pečenja kontrolirati uklanjanjem sve žerave i otvaranjem poklopca, a nakon kontrole preporučeno je ponoviti postupak zatvaranja i dodavanja nove žerave.
Nakon završetka pečenja, poklopac i obruč odlažu se na hlađenje, a pleh za pečenje peke odnosi u kuhinju na serviranje ili se može servirati u plehu.
Pod pekom se najčešće pripremaju veći komadi mesa (janjeći but ili plećka, teleća i svinjska koljenica, teleća prsa, cijeli kopun ili kunić), hobotnica i veće lignje ulovljene u Jadranskom moru, uz dodatak krumpira i povrća (mrkva, luk, paprika, rjeđe
tikvica i gljive) te začina i ulja.