5.2. GRILL – PEČENJE MESA

Marinirani i začinjeni odresci od mesa peku se na dobro ugrijanom grillu nekoliko minuta sa svake strane.
Temperatura ugrijanog grilla trebala bi dosezati 200 do 230 0C. Kvalitetan grill uvijek ima ravnomjernu temperaturu na svim svojim dijelovima. Ako temperatura nije jednaka na svim dijelovima, meso najprije treba peći na jače ugrijanom dijelu, a zatim na manje ugrijanom.
Za tanje odreske (naravni odrezak ili pileća prsa) vrijeme pečenja svake strane je između tri i pet minuta.
Pečenje svinjskih i janjećih kotleta zahtijeva pečenje između četiri i šest minuta sa svake strane. Teleći kotlet peče se nešto dulje od toga.

Pečenje svinjskih i janjećih kotleta zahtijeva pečenje između četiri i šest minuta sa svake strane. Teleći kotlet peče se nešto dulje od toga.
Deblji odresci mesa (biftek, T-bone, Fiorentine, Tomahawk steak i Flank steak) mogu se ispeći u pet stupnjeva pečenja:
1. rare – krvavo; temperatura u srcu mesa je oko 52 0C
2. medium rare – krvavo do srednje pečeno; temperatura pečenja u srcu mesa je 56 0C
3. medium – srednje pečeno; temperatura pečenja u srcu mesa je 60-62 0C
4. medium well – srednje pečeno do dobro pečeno; temperatura pečenja u srcu mesa je 66 0C
5. well done – dobro pečeno; temperatura pečenja u srcu mesa je viša od 72 0C.
Ako kao srednju mjeru za vrijeme pečenja uzmemo biftek koji se priprema medium, tada ćemo biftek peći između šest i sedam minuta sa svake strane.

Ako krajnji konzumenti žele slabije pečeno, za svaki će se stupanj oduzimati minuta do minuta i pol. Isto vrijedi i za bolje pečeni biftek.
Odresci, a tako i bifteci, te druge pozicije posebno odležanog mesa mogu se pripremiti i tako da se najprije polože samo nekoliko minuta s jedne i druge strane na vrlo ugrijani grill kako bi im se zatvorile pore, a onda se meso stavlja u ugrijanu pećnicu na temperaturu od oko 150 0C još neko vrijeme da dozrije.
Uz mesna jela sa žara poslužuju se prilozi od krumpira (kuhanog, prženog, pečenog), pečenog povrća i složene salate. Uz jela se poslužuju i umaci, bilo da su to umaci od pečenja, mesni umaci, povrtni umaci, umak od gljiva, papra, tartufa, začinskog i aromatičnog bilja i maslaca.
Uz jela od mljevenog mesa i uz miješano meso sa žara poslužuje se luk, ajvar i kajmak.