4.1.3. PEKA

Za peku je potrebno naložiti vatru kao za roštilj na drva (vidi gore), na podlozi od šamotne cigle.

Vatra se loži na mjestu na kojem će poslije biti peka, da bi se podloga maksimalno ugrijala.
Preporučljivo je poklopac peke prije korištenja staviti na vatru da ga vatra zagrije i opali iznutra.
Žerava se razgrće te se na sredinu stavlja pleh peke s namirnicama i začinima. Pleh se poklapa željeznim poklopcem peke, stavlja se obruč za zadržavanje dodavane žerave te se na poklopac i oko cijele peke nagrće još žerave koja namirnice peče odozgo i sa strane.
Vatra se tada premješta na drugi dio komina, najčešće u kut i dodatno naloži da bismo imali dovoljno žerave za sat i pol do dva sata, ovisno o veličini peke i vrsti namirnica koje se koriste.
Peku je potrebno nekoliko puta za vrijeme pečenja kontrolirati uklanjanjem sve žerave i otvaranjem poklopca, a nakon kontrole treba ponoviti postupak zatvaranja i dodavanja nove žerave.
Nakon završetka pečenja, poklopac i obruč odlažu se na hlađenje, a pleh za pečenje peke odnosi se u kuhinju na serviranje ili se može servirati u plehu.
Žerava i pepeo koji su preostali zgrću se u kut komina da bi se uz nadzor sve ugasilo i ohladilo.
Ako je komin na otvorenom, pogotovo ako je na vjetrovitom mjestu, žeravu i pepeo treba zaliti vodom, da bismo bili sigurni da se vatra neće ponovno zapaliti i izazvati požar.
Nakon korištenja, pleh za pečenje peke treba oprati i premazati biljnim uljem, a poklopac očistiti četkom ili metlicom te unutrašnjost također premazati biljnim uljem.