Potpisan ugovor “Gastro majstori”

10. travnja 2018. u Ministarstvu turizma održano je svečano potpisivanje ugovora u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.02.2.2.03 “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva”. Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac jedna je od 20 obrazovnih institucija s kojima su potpisani ugovori ukupnog iznosa 31.500.500,00 HRK.
Ugovor su potpisali ministar g. Gari Cappelli u ime Ministarstva turizma, g.Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te g. Damir Pleša, ravnatelj Škole.

Interes za ovaj natječaj bio je velik. Zaprimljeno je ukupno 67 projektnih prijava od raznih obrazovnih ustanova, među kojima i ona za “Gastro majstore”. Turističko-ugostiteljska škola Karlovac prijavila je projekt ukupne vrijednosti 1.400.093,17 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja 0%. Sam natječaj financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda udjela 85% (ukupnih prihvatljivih troškova), a preostalih 15% tj obavezni udio nacionalnog sufinanciranja osigurano je iz Državng proračuna Republike Hrvatske.

Svrha projekta je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina u Karlovačkoj županiji u turističko-ugostiteljskom sektoru. Ranjive skupine čine osobe mlađe od 25 godina, osobe starije od 54 godine, dugotrajno nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom. Provedbom projekta se kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem integracije na tržištu rada rješavaju osnovni problemi poput loše zapošljivosti ranjivih skupina, ali i neusklađenosti i zastarjelosti obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva s potrebama tržišta rada. Upravo radi rješavanja navedenih problema u okviru projekta bit će razvijena 3 nova i suvremena obrazovna programa za:
Pizza majstora/ice
Gril majstora/ice za meso, ribu, rakove i školjke
Servira/ke

Mentoriranje i praktičnu nastavu u realnom poslovnom okruženju osigurat će partneri hoteli: Hotel Labineca d.o.o. i Jadran Laguna d.o.o. iz Gradca u čijim će se kuhinjama i restoranima održavati nastava. Time partneri imaju važnu i značajnu ulogu jer će polaznicima omogućiti najbolju pripremu za rad nakon edukacija.
Jednako važan partner je HZZ Područni ured Karlovac, koji će pridonijeti lakšem povezivanju nezaposlenih s poslodavcima. Sudjelovat će u osmišljavanju i provedbi aktivnosti promocije novih programa, obavještavanju i selektiranju kandidata, te promociji nakon osposobljavanja. Dugogodišnja suradnja Škole s HZZ-om ovim će se projektom dodatno osnažiti jer će Škola imati nove suvremene programe koje HZZ može ponuditi nezaposlenima za usavršavanje i time još dugo raditi na osiguravanju bolje zapošljivosti.

Voditelj projekta, g. Emanuel Cipurić, također je prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora. Gospodinu Cipuriću ovo nije prvo upravljanje projektom, naime kao voditelj sudjelovao je na više projekata na području Karlovačke županije. To su projekti: “Nismo samo” (projekt integracije starih i nemoćnih u život lokalne zajednice), “Misli zeleno radi zeleno”, “Solarno stablo”, “Zeleni val”, “Zelena klupica”.

Vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca.