6.3.2. Čaj

Čaj je biljka latinskog naziva Camellia sinensis, od čijeg se lišća i drugih dijelova spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog i oporog mirisa koji se također naziva čaj.
Svi se pravi čajevi rade od biljke Camellia sinensis. To ima znatan utjecaj na sastav čajeva tj. imaju sličan sastav. Isto tako znatnu ulogu na sastav čaja imaju klima, nadmorska visina, tlo te postupak obrade biljke Camellia sinensis. Od važnijih sastavnica čaj sadrži: tanin, katehin, flavonoid, teanin, kofein. Čaj se tradicionalno priprema na četiri različita načina. Najvažniji je stupanj fermentacije. Bijeli čaj naziv je dobio jer dlačice na donjoj strani sušenog lista postanu bjelkasto srebrne. Nema fermentacije. Samo su najbolji čajevi izabrani za proizvodnju bijelog čaja. Poznat je i kao car čajeva.
Zeleni čaj – minimalna fermentacija. Kod tradicionalne proizvodnje te vrste čaja, nakon berbe se u željeznim tavama prži i onda tek suši. Kod industrijske proizvodnje se postupa isto, samo u puno većim spremnicima gdje se miješaju i listovi.
Oolong – djelomična fermentacija. Nakon berbe čaj se trese u pletenim košarama, a sok koji se iscijedi fermentira s kisikom iz zraka. Taj proces završava prženjem u željeznim tavama.
Crni čaj – cjelokupna fermentacija. U istočnoj Aziji poznat kao crveni čaj (Hong cha). Sličan je oolongu, ali se fermentacija ne zaustavlja. Proizvodnja tog čaja završava dužim sušenjem. U ugostiteljskim objektima čaj se poslužuje zapakiran u originalnoj vrećici, u ugrijanoj šalici napunjenoj vrućom vodom od 80 °C do 85 °C, na poslužavniku uz šećer, krišku limuna i med.
Čuvanje i skladištenje kave, čaja i kakaa Znate li da je kava koju upravo pijete vjerojatno ubrana prije dvije do tri godine? Od trenutka kada se ubere do trenutka u kojem ispijate tu kavu, ona bi trebala zadržati svoju aromu i svježinu. No, kava se nakon branja može skladištiti i do tri godine. Naravno, to se odnosi isključivo na sirovu kavu,dok pržena kava ima daleko kraći rok u kojem se treba potrošiti. Kao prave kavopije, složili bi se da svaka kava zaslužuje najbolje skladištenje. Poznato je  da je kava općenito osjetljiva namirnica te da njezin okus gubi jačinu što se dulje čuva i ne koristi. No, sve i da kava od polja do vas stigne svježa, znate li kako čuvati kavu u svojem domu, kako pravilno skladištiti kavu ne samo u procesu masovne proizvodnje, nego i kod kuće?
Kako se kava izvozi? Tradicionalan način skladištenja i prijevoza kave jesu jutene vreće. Težina tih vreća je uglavnom oko 60 kilograma, no kada je riječ o Latinskoj Americi, ta se brojka kilograma može popeti i iznad 70 kilograma. Tako se primjerice u Kolumbiji teške vreće spremaju na palete gdje ostaju uskladištene sve dok ne dođe vrijeme za izvoz.
Nakon što se kava ubere, očisti, osuši ili opere, ona se tako sirova skladišti i čeka svojeg kupca. Iz tih se skladišta šalju uzorci sirove kave  brokerima ili kupcima  koji je prže i procjenjuju. Ako se odluče na kupovinu, tada se kava na velikim paletama ili kontejnerima transportira
brodovima iz velikih luka u različite krajeve svijeta.
Kada otvorite vrećicu pržene kave u zrnu, spremite je uhermetički zatvorenu posudu, na hladnoisuho mjesto,što dalje odostale hrane jakog mirisa. Kava ima vrlo izraženu sposobnost upijanja drugih mirisa iz svoje blizine. U neotvorenoj vakumiranoj vrećici pržena kava može izdržati bez promjena do godinu dana. Kava spremljena u hermetički zatvorenu posudu može izdržati bez promjena oko mjesec dana u zamrzivaču. Hladnjak nije dobro mjesto za čuvanje kave jer bilo kakva kondenzacija i nastala vlaga mogu djelovati pogubno na zrna. Samljevena kava može izdržati bez promjena najviše do dva tjedna u hermetičkoj posudi. Zrna je uvijek mnogo bolje samljeti neposredno prije priprave jer kava neće izgubiti ništa od esencijalnih ulja i izvornog okusa.