6.1.8. Whisky ili Whiskey

 

-prvi pisani tragovi o viskiju nalaze se u Irskoj, iz 1405. te u Škotskoj, iz 1496. godine -neki znanstvenici vjeruju da je ova “voda života” prvi put destilirana na području Bliskog istoka između osmog i devetog stoljeća te da su je redovnici donijeli na britansko otočje.

Proizvodnja
Proces proizvodnje viskija počinje potapanjem ječma u vodu kako bi se izazvalo klijanje.. Proces klijanja se zaustavlja naglim sušenjem Sušenje se obično obavlja u dimu treseta koji počinje formirati finalni okus viskija.
Nakon sušenja, ječam se melje, a zatim potapa u toplu vodu. Voda se zatim prebacuje u postrojenja za fermentaciju, dodaje se kvasac i započinje proces koji traje od 48 do 60 sati . Zatim se obavljaju dvije destilacije Ovaj proces služi za uklanjanje raznih primjesa.
Poslije destilacije na redu je starenje u hrastovim bačvama u minimalnom trajanju od tri godine. Do 60% okusa viski dobiva od hrastovine u kojoj je odležao.

Vrste viskija
Malt
je najstarija vrsta viskija i isključivo se proizvodi od ječma. Malt se može dobiti iz jedne destilerije (singl malt) ili iz različitih destilerija (valted malt). Okus ove vrste zavisi od regije iz koje potječe. Svi singl malt viskiji su proizvod apsolutno prirodnog procesa, pretvaranja škroba iz ječma u šečer, fermentiranje šećera u alkohol i na kraju destilacija.
Grain
je vrsta koja se proizvodi od raznih vrsta žitarica od kojih je najvažniji kukuruz. Rijetko se prodaje kao singl, uglavnom se koristi kao sastojak u proizvodnji blend viskija.
Blend
je najpopularnija vrsta viskija na svijetu. Dobiva se kombinacijom što većeg broja različitih vrsta malt i grain viskija tako da rezultat bude piće konzistentnog okusa. U osnovi svakog blend viskija nalazi se jedan ili dva malt viskija koji blendu daju osnovni ukus i izvjestan broj grain viskija koji piću daju karakter i smanjuju jačinu malt viskija.
Blend može sadržavati preko pedeset različitih viskija. Što je više vrsta u blendu, to je viski bolji. Sazrijevanje
Viski je piće koje ne sazrijeva u bocama, nego isključivo u bačvama. Dakle starost viskija je vrijeme između destilacije i punjenja u boce. Viski koji se čuvaju u bocama dugi niz godina imaju također određenu vrijednost, ali nisu “stariji” i ne moraju nužno biti bolji od nedavno destiliranih viskija koji su odležali u bačvama jednako vrijeme.
Škotski whisky, odnosno Irski whiskey obuhvaća grupu alkoholnih pića koja se proizvode fermentacijom žitarica,
uglavnom ječma i koja sazrijevaju u hrastovim bačvama. Različite vrste žitarica se koriste kao osnovna sirovina za destilaciju viskija, a najčešće vrste su ječam, kukuruz, raž i ovas.